Menu CULIBLANCO por FRANCISCO NIETO

lunes, 6 de abril de 2020

Ball de diables i Drac de Montornès del Vallès


Ball de diables i Drac de Montornès del Vallès

Tipus: Social


Cap de colla: Hector Alba
Telèfon: 695418718

Adreça: Casal de Cultura Av. Llibertat s/n 08170 Montornès del Vallès (Barcelona)
Correu electrònic: diablesdemontornes@gmail.com
Junta:
Presi: Hector Alba

Secre: Miriam Borrego
Tesorero: Juan Ramos
Responsable Tabalers: Christian Pujol
Responsable Infantil: F. Jesus Pacheco y Ramon Altimira 
Vocals: Carles Pinza, Gerard Flores, Juan Francisco Lucas, Joshua Orellana, Martí Altimira.


Infantil en Sant Sadurní del 2015, cercavila

                                                         Facebook CULIBLANCO 

                                                         Youtube CULIBLANCO
                                                       

Historia

Orígens del ball de diables
La data més reculada sobre l’origen es troba a l’any 1150.
Els focs d’artifici no foren introduïts en els entremesos fins a mitjans del segle XIV.
El 1601 s’hi va incorporar el caràcter de dansa.
El 1612 apareix el ball parlat i la primera diablessa.
A principis del segle XIX apareixen els Versots. 



20 aniversario de los infantiles

Que és un ball de diables?
Tal i com el coneixem en els nostres dies, és la reminiscència d’una antiquíssima representació plàstica de la lluita entre el Bé, prefigurat per l’Àngel, i el Mal, encarnat pels personatges vestits de dimoni.

El ball de diables, en la seva denominació històrica, és una manifestació del folklore que havia estat present, fins aquest esclat quantitatiu dels anys vuitanta, en comarques com el Penedès, el Garraf, el Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat.

Els seus components caminen o salten sota el foc de les carretilles, artificis pirotècnics consistents en un coet sense canya que es col·loca en un clau llarg a l’extrem d’una maça, bastó o forca i que, un cop encesos, produeixen en girar l’efecte de paraigua  de foc que caracteritza els diables. En moltes poblacions el ball de diables té una representació teatral de carrer o ball parlat que figura l’enfrontament entre el bé i el mal i en la qual els diables són derrotats per un àngel.


Colla de Diables i el Ceballot a Marsella. Aplec. 08-1994. AMMV

Drac i Diables de Montornès del Vallès

La Colla de Drac i Diables de Montornès del Vallès va néixer a Febrer l’any 1985
La Colla Infantil va neixer per Sant Sadurní de l’any 1995


Presentación Banyetes gegants de les diables en agosto 1995. AMMV

Bestiari
El Drac Ceballot va néixer l’any 1994 per la festa major, i el seu constructor es Ramón Aumedes.
El Gegantó Banyetes va néixer l’any 1995 per la festa major, i el seu constructor es Ramón Aumedes (Taller Sarandaca)
El Drac Petit va neixer a l’any 2009 per Festa Major, i el seva constructora es la Dolors Sans i Ossete

El vestuari dels diables es: jaqueta amb caputxa i pantalon de roba negra de cotó, les sanefes són vermelles i cadascú dissenya el seu dibuix. Al darrera hi porta l’anagrama sense nom. Espardenyes de beta negra.
Presentación del Drac Ceballot 16-09-1994

Les figures o personatges més representatives de la Colla son:

En Llucifer: El personatge que porta més foc. La forca on porta els sortidors es diu Ceptrot. Pot portar 24 carretilles i 3 sortidors. S’identifica pel “Boc” que porta al cap.
El seu vestit amb capa era negre amb vores vermells. A l’any 2014 es va renovar el vestuari i ara es de color vermell amb vores verdes. 

La Diablessa: Va aparèixer l’any 1988. Personatge que representa la dona d’en Llucifer. Porta faldilla. Tira més pirotècnia que els diables però menys que en Llucifer. Fins l’any 2007 aquest personatge només era representat per un home.
El seu vestuari al principi era negre amb un barret de palla, també negre. A l’any 2014 va passar a ser de color vermell amb algunes parts negres. El barret ara es de cuir negre.

La Cabrona: Es el nostre estendard des de Sant Joan de 1997. Tira Sortidors i Bengales i es portat per un diable.
 Ball de diables i Drac de Montornès del Vallès en la Festa St Sadurni .AMMV. 26-11-94

Dins de la formació dels Diables, hi ha un ordre a seguir en tots els correfocs:

El Calador: Va al davant, és l’únic personatge que porta foc. Organitza el correfoc.

Els Diables: Van justament darrera del Calador, normalment formats en dues fileres. Ball de diables: roden i fan saltirons al ritme del tabal mentre cremen una carretilla que porten en una forca i conviden a la gent a ballar amb ells.

Els Saquers: Van darrera dels diables. Fan de mitjancer entre el carro i els diables. Porten un sarró on hi caben unes 50 carretilles. Reparteixen la pirotècnia. 

Timbalers: Músics que acompanyen als diables y marquen el ritme del ball. Toquen amb timbals de pell, de color negre i pintats amb al·legories diabòliques. Solen tenir un ritme diferent per cada figura i personatge.

El Carro: Sempre va l’últim a la formació, es un carro metàl·lic amb rodes on s’hi porta tota la pirotècnia que s’ha d’utilitzar en el correfoc. Té diferents compartiments per diferenciar els tipus de pirotècnia. Es l’element més important i més perillós. 

 Ball diables i Drac Montornès verbena Sant Joan 23-06-2014.

Les Figures
Son una representació estàtica de figures geomètriques o formes variades amb sortidors. S’encenen tots a la vegada. Algunes d’aquestes figures son:
- Figura de la lluna
- Figura de la Pinya
- Figura de la Diablessa

La Colla de Drac i Diables de Montornès té el seu ball propi de diables, es va estrenar a l’any 1995 per Festa Major, musica de l’Enric Montsant i coreografia de la Colla. Fan el Ball 8 diables i la Cabrona.

Bestiari
Bestiari és tota aquella figura d’imatgeria festiva zoomòrfica amb portador intern  de  carcassa  i figuració total.


 Encendiendo la hoguera en la Verbena de Sant JOAN  en Montornès Nord 23-06-15

Drac Ceballot
Utilitza sortidors, tot tipus de bengales, carretilles i sobre el nas pot fer servir també de pots de fum.
Va ser construït per en Ramon Aumedes, pesa una mica més de 30 kg.  i fins fa poc només tenia 13 punts de foc,  l’any 2015 els van ampliar a 18 punts, i la cua on té 3 punts de foc es pot canviar per una roda amb 4 punts. Es pot encendre elèctricament. Un cop plantat reposa sobre les dues potes. Al drac s’entra pel darrera aprofitant que el cap baixa cap al terra.

- Ball d’en Ceballot: El ball fou estrenat el mateix dia de la presentació d’en Ceballot. Música d’Enric Montsant i coreografia de la Colla.

- Ball de Sant Antoni L’Ermità: El ball fou estrenat oficialment a l’any 2012 a la festa major, però l’any anterior, al 2011, ja es va fer el ball a la plaça Pau Picasso, també a la festa major. La música es una cançó popular folk, artista Colla el Terròs. La coreografia d’aquest ball es de la Colla.

Drac Petit
Carcassa zoomòrfica que representa un drac, es portat per un bastaix. Tres punts de foc, pesa 7,5 kg. i la construït la Dolors Sans. Té ball propi. Va sortir d’un ou i els nens li donen els xumets. Pertany a la colla infantil.

Gegantó Banyetes
Gegantó que representa un diable de Montornès i pesa 18 kg. Està cedit a la colla de Geganters.
Tira foc per festa major. Utilitza sortidors i carretilles. Té ball propi des del 2007 – Ball d’en Banyetes – música de Jordi Delgado. Fa la cursa del sortidor, de moment el record està en 7 voltes.

Vestuari draconaire
Els bastaixos porten: jaqueta de color cru i pantalon vermell de cotó, les sanefes són vermelles. Espardenyes de beta negra. Originàriament portaven un barret de palla, ara porten un mocador vermell.


Cremada de l'Ajuntament de Montornès del Vallès Festa Major 19-09-14

La Colla Infantil
Es la Colla Infantil es va crear a l’any 1995 Està formada per 30 nens de 8 a 14 anys. Té la mateixa estructura i personatges que la colla gran.

El vestuari dels diables infantil es: jaqueta amb caputxa i pantalon de roba vermella de cotó, les sanefes són negres i cadascú dissenya el seu dibuix. A l’esquena hi du imprès l’anagrama. Espardenyes de beta negra. Guants, olleres i mocadors (negres o vermells)

La seva formació  i funcionament als correfocs es idèntic a la Colla de diables adults.

Les Figures
- Figura d’en Llucifer i la Diablessa
- La dispersió o Carretillada
- Figura de la Pinya
- Figura Final

Els Personatges
Llucifer

El Llucifer
La seva forca és el símbol de Montornès, la torre del castell de Sant Miquel. Tira 5 sortidors o 10 carretilles. El seu vestuari és diferent, tant a les mànigues de la jaqueta com els pantalons li surten unes escames grans vermelles i porta barret.



La Diablessa

La Diablessa
La seva forca és l’anagrama de la colla, però amb un xumet. Tira 2 sortidors i 2 o 4 carretilles. El seu vestuari també és diferent, porta faldilles i barret

La Cabroneta
Es l’estendard de la Colla Infantil, i la porta un diablet.

Sant Joan
La celebració del solstici d’estiu es celebra a la plaça del Poble de Montornès Nord.
És una actuació a Plaça i la cercavila fins la foguera. La colla infantil és l’encarregada d’encendre la foguera.



Pregón de la verbena de Sant Joan 2015 de Ball de daibles i Drac de Montornès 20-06-15 

Cercavila de Sant Sadurní
Per festa major d’hivern la colla infantil acompanyada d’en Ceballot, el drac Petit i els gegants de Montornès, fa la cercavila de Sant Sadurní (el nostre patró).
Se surt de la plaça de pintor Mir i acaba a la plaça de Pau Picasso i són en aquets dos llocs on podem cremar.

Bateig de Foc
Es per Sant Sadurní quan els nous diables entren i els grans marxen, recorden que la colla infantil esta formada per un màxim de 30 nens i que l’edat màxima per poder-hi ser, es de 14 anys. Els nous són rebuts pel gran Llucifer, que després d’unes paraules de benvinguda, els ruixa amb foc.

Ball del Drac Petit
El Ball del Drac Petit es va estrenar el dia del seu naixement l’any 2009, la música pertany als membres de la Colla, en Dani Garrido i Marc Cazorla. La coreografia del ball també pertany a la Colla.
Ball de diables i Drac en la Fiesta de Sant Sadurni año 1996. AMMV


Altres Elements importants de la Colla



- La Porta de l’infern
La Porta es va estrenar per Carnaval de l’any 2010 per la commemoració del 25è aniversari.

- Cremada de l’ajuntament
Espectacle piro-musical que fem un cop acabat el pregó de Festa Major. La primera cremada va ser l’any 1988. Cada any la cremada és més impressionant.

- Festival Folk Balla Montornès
Compromesos amb la nostra cultura, des del 1988 treballem per donar a conèixer la música tradicional i popular d’aquest país.  Fins no fa gaire va ser l’únic referent d’aquest tipus en tot el Vallès Oriental.
Tastet del seu bestiari de foc i petit mercat d'artesania tradicional i popular Drac i Diables  Festas de St Sadurni 06-12-14

Apadrinaments
Diables
- 1990 Diables de Sant Celoni
- 1992 Diables d’Argentona
- 1995 Dimonis de Massalfassar   (intercanvi cultural i de foc)
- 1996 Ball de diables de Mollet   (segona etapa)
- 1997 Diables de Montmeló
- 2014 Diables de Vilanova del Vallès

Drac Ceballot
- 2005 El Vibrot de Montmeló

Diables Infantils
- 1997 Colla infantil Diables de Granollers

Drac Petit
- 2010 Guita petita dels Blaus de Granollers
Drac Ceballot en Terrassa 3 de Octubre del 2015

Sortides Internacionals
- 1994  Marsella (França) – VII Aplec Internacional de la Sardana i mostra de grups folklòrics.
- 1996  Marsella (França) – Fetes des Suds (vam actuar dins una plaça de bous desmuntable).
- 1997 Ceret i Toulouse (França) – X Aplec Internac. de la Sardana i mostra de grups folklòrics.
- 1999 Lausana (Suïssa) – XII Aplec intern. de la Sardana i mostra de grups folklòrics.
- 2000 L’Alguer – Sardenya (Itàlia) – XIII Aplec inter. de la Sardana i mostra de grups folklòrics.
- 2001 Narbona (França) – Eurocongrés 2000 de cultura Catalano-occitana.
- 2005 Sevilla (Espanya) – 1a Mostra de Cultura Popular i tradicional Catalana.
- 2005 Massalfassar (Valencia) – Festa Major Massalfassar - Colla germana
- 2007 Frankfurt (Alemanya) – XX Aplec Internac. de la Sardana i mostra de grups folklòrics.
- 2008 Tallinn (Estònia) – XXI – Aplec internacional de la Sardana i mostra de grups folklòrics.
- 2014 Orce (Granada) – Festes de San Antonio.

- 2016 Massalfassar (Valencia) – Festa Major Massalfassar – Colla germana
                                                                   
Gegants y Drac i diables en la Verbena de Sant JOAN 2015 en Montornès Nord 20-06-15

Antiguo nombre hasta 2020 Drac i Diables de Montornès del Vallès




Información Ball de daibles i Drac de Montornès a traves de Pachi, imágenes AMMV, CULIBLANCO por FRANCISCO NIETO publicada 25-05-2016
Última actualización el 06-04-20. Twitter @CULIBLANCO



 Hacer clic aquí para ver más entradas de MONTORNÈS


                                                      
                                                        Twitter @CULIBLANCO

                                                         Instagram CULIBLANCO

No hay comentarios: